mandag den 12. december 2011

12. december - "Hungry man is angry man"


"Packed lunch" i det grønne
Citatet bliver jævnligt brugt, når vi taler om vores kære kontaktperson, Hermann, fra Bhutanarbejdsgruppen derhjemme, som eftersigende skulle kunne spise tre skåle ris til et måltid. Og det er jo rigtig nok, mad skal der til!
I dag er temaet for julekalenderen derfor maden i Bhutan.

Ris og chili
Bhutanesernes spisevaner adskiller sig på flere måder fra danskernes. For det første spiser de ris. Det gør vi selvfølgelig også i Danmark, men på ingen måde i de samme mængder. Bhutaneserne spiser kogte ris, røde ris (hvilket er helt særligt for Bhutan), stegte ris, puffede ris (i theen!?), ris som grød og garanteret også på flere andre måder. Jeg tror, at jeg vil holde en lille pause fra ris, når jeg kommer hjem. Måske lige med undtagelse af risalamanden juleaften, selvfølgelig ;-)

Ema datsi
Nogle gange spiser bhutaneserne også noget sammen med risene. En sammenkogt ret af en art er klassisk, her hedder det "curry", også selvom det ikke har noget som helst med karry at gøre. En curry kan bestå af mange forskellige ting. Nogle af de meget klassiske retter er ema datsi, kewa datsi og shewa datsi, som er chili med ost, kartofler med ost og svampe med, ja, ost. De laver også andre former for curries, meget ofte med kartofler som en af hovedbestanddelene. Så man må sige, at vi får dækket vores behov for kulhydrater.

For det meste indeholder maden chili i relativt store mængder, og hvis ikke kan man være rimelig sikker på, at der bliver serveret en lille skål med chili-pesto, ezey, ved siden af, man skal endelig ikke gå ned på chili! Som fremmede får vi dog for det meste serveret "turist-udgaven" af maden, uden helt så meget chili, noget som i hvert fald jeg sætter ret stor pris på, mine smagsløg vænner sig vist aldrig til at blive svitset på den måde.

Stegte nudler
Det er dog ikke kun ris, chili, ost og kartofler, som bhutaneserne spiser. En kærkommen afveksling til den meget stærke mad, dog stadig bhutanesisk ret, er momos. Det er hvad man i Danmark ville kalde dumplings, grøntsager eller kød indeni en form for bolle og så dampet, kogt eller stegt. Det smager rigtig godt og så er det overhovedet ikke stærkt. Vi har været på momos-kursus hos vores ven, Sangay Dorji. Efter lidt træning blev vi helt gode til at folde momosne, så nu er teknikken i hvert fald på plads. Opskriften er også rimelig enkel: dejen består af mel og vand og fyldet består af hakket kød med løg, hvidløg og forårsløg. Det er dog lidt snyd, for i Danmark kan man jo bare købe hakket kød, her i Bhutan skal man selv skære kødet fri fra knoglerne og hakke det først.

Udover bhutanesisk mad får vi også meget indisk mad. Der selvfølgelig også de vestlige restauranter, hvor man kan få pizza og spaghetti, det er nu meget rart ind imellem med noget der smager som derhjemme.

Doma skal der til!
Når bhutaneserne har spist, så skal de have doma. Doma er en særlig nød som man tygger sammen med et blad. Det har en meget karakteristisk lugt og farver tænderne helt røde, hvilket på ingen måde er særlig charmerende. Doma er et ret sjovt koncept, jeg har endnu ikke haft lyst til at prøve, da det er lidt tvivlsomt hvilken effekt det egentlig har. Men man kan vel sige at det er bhutanesernes svar på svenskernes snus og en erstatning for cigaretter, som er forbudt at sælge her i landet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar